Ingredienser i hudpleie

Ingredienser i hudpleie

Har du noen gang lurt på hva alle ingrediensene i et produkt betyr? Hva er forskjellen på et produkt med A-vitamin og C-vitamin? Her kan du lese om de vanligste ingrediensene, og hvilke funksjoner de har.  

A-Vitamin og Retinol 

A-vitamin er også kjent som retinol. Ingrediensene er effektive for behandling av fine linker, rynker, ujevn hudtone, pigmentflekker og akne. A-vitamin er også kjent under følgende navn: Retinul palmitate, retinyl propionate og retinaldehyde. 

Hva gjør A-vitamin for huden?

 • A-vitamin er en aktiv og effektiv ingrediens som jobber mot fine linjer og rynker. Ingrediensen stimulerer huden og bidrar til økt produksjon av kollagen. Kollagen er en viktig del av en stram og fleksibel hud - naturlig vil produksjon av kollagen reduseres ved aldring. Det er derfor viktig å tilfør huden produkter som hemmer nedbryting av kollagen. Slik som A-vitamin.  
 • Celledeling i huden økter, slik at huden fornyer seg raskere. Dermed oppnår man en fresh og jevn hudtone.  
 • A-vitamin reduserer talgproduksjon i huden, og er derfor en viktig ingrediens å bruke dersom man har fet eller uren hud.  
 • A-vitamin er en tyrosinasehemmer, som vil si at den reduserer produksjonen av melanin, hudens naturlig pigment. A-vitamin vil derfor også bidra med å skape en jevn hudtone.  

C-vitamin 

C-vitamin er en kraftfull antioksidant som ofte blir brukt i hudpleie. Antioksidanter kan hjelpe til å redusere og forebygge skader som fremkommer fra frie radikaler. Huden utsetter for frie radikaler daglig gjennomer luftforurensning, stress røyk eller alkohol. Dette kan skade celler i kroppen og det er derfor viktig å implementere antioksidanter i sin hudpleie, slik at man kan inaktivere disse skadelige forbindelsene. C-vitamin kan også ha ha flere navn: ascorbic acid, ascorybyl glucoside, ascorbyl tetraisopalmitate, ascorbyl palmitate, magnesium ascorvyl phsorphate og sodium ascorbyl phsophate.  

Hva gjør C-vitamin for huden? 

 • På samme måte som A-vitamin, har Cvitamin egenskapen til å stimulere kollagensyntesen. Det vil si at C-vitamin også er en god ingrediens for antialdring. 
 • C-vitamin vil også funke som en tyrosinasehemmer, som vil si at den er effektiv mot ujevnt pigmentering i huden.  
 • C-vitamin er i tillegg antiinflammatorisk. Dette hjelper for å fjerne røde og irriterte områder i huden.  

Bisabolol

Bisabolol er en fantastisk ingrediens å tilføre i enhver hudpleie rutine. Ingrediensen passer til alle hudtyper og har fantastiske effekter. Ingrediensen utvinnes fra kamomille. Se vår moisturising day cream som inneholder bisabolol her, og les mer om bisabolol her.

Hva gjør Bisabolol for huden?

 • Ingrediensen lindrer irritasjon, og hjelper til å oppnå en jevn farge og tone i huden. 
 • Bisabolol er inflammasjonshemmende og bidrar til å fjerne røde områder. I tillegg vil ingrediensen har en beroligende effekt, og er dermed en super ingrediens for skjør hud. 

E-Vitamin 

E-vitamin er en fettløselig antioksidant som også er fuktighetsgivende. Ingrediensen brukes derfor ofte i fuktighetsgivende produkter. I tillegg vil ingrediensen ofte bruker mot hudaldring. Vi ser at vitamin C og E ofte brukes i samme produkt. E-vitamin kan også bruke følgende navn: Tocopherol og tocopheryl acetate.  

AHA-Syrer 

AHA-syrer, også kalt fruktsyrer, er en rekke vannløselige kjemiske forbindelser. Syrene har som funksjon å være hudforyngende. AHA syrer kan også bruke følgende navn: Glykolsyre, glycolic acid, melke syre, eller lactic acid.  

Hva gjør AHA-syrer for huden? 

 • AHA-syrer eksfolierer huden. Det vil si at den fjerner døde hudceller. Dette bidrar til å redusere synlighet av rynker, akne og tilstoppet hud.  
 • Cellefornyelsen stimuleres. Dermed oppnår man en jevnere og glattere hudoverflate.  
 • AHA-syrer vil i tillegg optimalisere fuktnivået i huden.  

Salisylsyre 

Salisylsyre er en fettløslig syre. I likhet med AHA-syrene, vil den eksfoliere huden. I tillegg er syren spesielt godt egner mot fet hud og akne. Ettersom syren er fettløslig, vil den penetrere tilstoppet porer, løse opp, og redusere talg. Salisylsyre kan også bruke følgende navn: salicylic acid.  

Hva gjør salisylsyre for huden? 

 • Salisylsyre eksofilerer huden, og fjerner døde hudceller. 
 • Er antiinflamatorisk, som bidrar til en jevnere hudtone og fjerner rødhet. 
 • Syren er antimikrobiell, som er fordelaktig for akne og tette porer.  

Hyaluronsyre 

Til tross for navnet, så er ikke dette en syre. Hyaluronsyre er faktisk et sukkermolekyl som finnes naturlig i huden. Sukkermolekylet har som funksjon å binde og holde på fukt. Fra 25-årsalderen vil kroppen naturlige produksjon av hyaluronsyre reduseres. Dermed er det viktig å tilføre hyaluronsyre i hudpleien, slik at man opprettholdes hudens naturlige hudbarriere. Hyaluronsyre bruker også flere navn: Hyaluronic acid, sodium hyaluronate, natriumhyaluronat og sodium hyaluronate crosspolymer. Les mer om Hyaluronsyre her. 

Hva gjør hyaluronsyre for huden? 

 • Sukkermolekylet har en fantastisk evne til å holde på fuktighet over lengre tid, dermed tilføres huden fukt gjennom hele dagen. 
 • Opprettholder det naturlige fuktnivået i huden 
 • Opprettholder hudens naturlige hudbarriere. 
 • For personer med fet hud, kan også hyaluronsyre bidra til fukt, uten å gi en fet følelse.  

Niacinamid 

Niacinamid er en type B3-vitamin. Det er en ingrediens med flere gode egenskaper og funksjoner, samt at den kan brukes av de fleste hudtypene.  

Hva gjør niacinamid for huden? 

 • Ingrediensen har en svært god funksjon for å redusere ujevn hudtone og pigmentering. Dette gjøres ved at den hindrer overflod av fargestoffet melanin. 
 • Niacinamid er også en god ingrediens til å stimulere økt produksjon av ceramider. Ceramider forhindrer fuktighetstap, og dermed forbedres fuktnivået i huden.  
 • Ingrediensen er også god mot fetere hud, og hud med tilstopning. Niacinamid er nemlig talkregulerende. 
 • Niacinamid jobber mot synlig linjer og rynker. Ingredienses stimulerer syntesen av kollagen, og fungerer derfor også som en antioksidant. 
Tilbake til bloggen